Logga Kulturföreningen Gamla Grebbestad
Bockehuset

Bockehuset

Under våren 2015 byggde Gamla Grebbestad upp ett intressant museum med utställning och interiörer från gamla tider

Kort presentation

(Läs mer om Bockehuset i en utförligare text)


Bockehuset har fått sitt namn av Theodor Bock som bodde här från 1880 tillsammans med sin hustru Augusta. Dom fick sju barn. Två dog tidigt, fyra emigrerade till Amerika. Theodors porträtt och en lista på familjens ägodelar som upprättades vid bouppteckningen som hänger på väggen i salen. Här ser man att inte var helt barskrapad. 


Förutom familjen Bock har här under åren bott fler familjer med många barn. De senaste hyresgästerna var två ensamstående herrar, Anders Aronsson, stenhuggare på Otterön och Lill-Oskar Olsson. Anders flyttade in i Bockehuset 1938. De båda herrarna bodde här tills sin död 1959/1960. 


Tanums kommun, som ägde och fortfarande äger huset bedömde det redan 1950 som otjänligt till bostad för barn. Här fanns - och finns - varken vatten eller avlopp; utedasset låg i en byggnad i slänten. När den siste hyresgästen lämnat huset inrättade Tanums hembygdsförening ett museum. Sen några år tillbaka drivs museet av Kulturföreningen Gamla Grebbestad.


Det finns olika åsikter om husets historia. Enligt lokal tradition lär huset ha stått på Greby, området en bit norr om kyrkan. Det plockades ner och byggdes upp här i mitten av 1800-talet. Det var inget ovanligt att man flyttade hus på detta sätt. 

Grundytan är ca 60 kvm och huset har en vind. Det innehåller köksfarstu, kök, sal, två kammare och hall.

Mycket mer om huset finns beskrivet i Bockehusboken. 


Vi, KGG, har försökt återskapa att hem från 1900-talets första hälft som en fast utställning. Sommartid anordnas en tidsbegränsad miniutställning i en av kamrarna, t ex, Kläder från Mormors tid eller förra sommarens utställning ”Beredskapstiden i Grebbestad” som ville påminna oss om att det förra året var 75 år sen krigsslutet. På grund av pandemin uteblev besökarna så utställning står kvar även denna sommar.


Vi jultid anordnar vi Jul i Bockehuset och besökarna möts då av ett julpyntat hus. Vid påsk öppnas huset för besökare och vi uppmärksammar också nationaldagen och Grebbestad egen högtidsdag Råsjöllördan. Då är det fest på byn, trafiken är avstängd, knallar kantar gatan, det är liv och rörelse. 


Välkomna in i Bockehuset. Utrymmena är begränsade så trots att smittan minskar är det fint att hålla avstånd.

Bockehusets öppettider


Vill du besöka Bockehuset efter ordinarie öppettider?


Kontakta Gunilla Olofsson

073-029 06 76


Fri entré


Hitta hit

Bockehuset ligger på Länsmans-gatan 1, (bakom restaurang Telegrafen)

Trådgardin i Bockehuset. Foto: L. Heijel

Kulturföreningen Gamla Grebbestad - e-post: info@gamlagrebbestad.se - bg 5551-6454 - Swish 123 53 508 22

 

Copyright © All Rights Reserved