Logga Kulturföreningen Gamla Grebbestad
Mer hjälp än kontroll från kusttullens sida

Mer hjälp än kontroll från kusttullens sida

Göteborgs-Posten 13 november 1977. 

Skrev gjorde lokalreportern för GP, Lars Helgen, Grebbestad, skissade gjorde signaturen Gits, Stig Olsson.  


(Väderöarna (GP): En enda räktrålare stampade i den gropiga sjön och sydvästan svepte friskt fram över Väderöfjorden med 15 m/sek. Grebbestads tulljagare forsade fram med sjön snett akterifrån i ca 15 knop under inkörning av två nyinsatta Volvo Penta-motorer. På bryggan höll kusttullmästare Ernst Gullman uppsikt och säker hand på rodret.

   Så här års är det trist och öde i skärgården. Endast ålekråkorna stod i givakt som saltstoder på kobbarna och studerade TV 248:s rutinpatrullering, vilken bidrar till ökad trygghet för de sjöfarande. Den moderna kustbevakaren hjälper mer än han kontrollerar.

  

Längs den svenska kusterna finns det varje timma år ut och år in tullbåtar i aktion. Vid bohuskusten körs rutinpatruller enligt fastställda listor. Samtidigt med grebbestadsbåten finns exempelvis Gravarnes båt på uppdrag längre söderut. 

Vädertjänst hade varnat oss för frisk sydlig vind längs bohuskusten. Det hindrar inte tullen från aktiv sjötjänst. Sedan kustens vakande ögon, utposterna vid fyr- och lotsstationerna försvunnit utgör tullens patrullbåtar en väsentlig del av det svenska sjöräddningssystemet.

   När vi på förmiddagen lämnade T-piren i Grebbestad var det relativt lugnt. Bengt Eliasson plockade sill ur sin vad vid ångbåtsbryggan och Sigfrid Eliasson på Böstebo hälsade

TV 248 med en halv honnör. Ernst Gullman drog på de två maskinerna tvärs över Vadskär och snart var vi ute i krum sjö på väg mot Väderöarna.  

   Skummet yrde och torkarna höll med möda vindrutorna siktbara när vi närmade oss den gamla lotsstationen på Väderöarna. Med ombord var väderöbodfödde fyrvaktarsonen Kalle Waldner och mästerkocken Ingmar Alfredsson – med den såsen han tillredde i lotshamnen kan han när som helst få jobb som köksmästare på närmsta lyxkrog.

Tullen är inblandad i de flesta sjöräddningsuppdragen och vi hjälper mer än vi kontrollerar, säger kusttullmästare Ernst Gullman, Grebbestad. 

Nödradio

Tullen har uppsikt över militära anläggningar i skärgården och kontrolluppgiften är väsentlig. Vidare tittar man till nödradiosändarna, en sådan finns bl.a. i lotshamnen på Väderöarna. Ett samtal med anhöriga kan hindra månget onödigt spaningspådrag. På Väderöarna denna blåsiga dag stod endast Sjöfartsverkets toalettdörr på vid gavel för vädring. Dörrvredet spikades fast med en sten av hr Waldner. Övriga byggnader synades.

   - Ingen åverkan dessbättre noterade tulltjänstemännen. 

Karl Waldner är barnafödd i Väderöarkipelagen och bodde på Väderöbod tills han var 15 år. Få knäpper honom på fingrarna när det gäller den här delen av den bohuslänska skärgården.

   - Vilken sammanhållning det var här ute erinrar han sig. 

   Under hummerfisket sumpades all hummer i en gemensam bassäng. Pengarna delades ut vid försäljningen. Vrakveden delades broderligt, grannsämjan var god och hjälpsamhet livsvillkor.

   Som vi resonerar får vi besked om att Kalle Waldner och Sven-Bertil Taube är tremänningar. Lots- och fyrsläkterna förenades ofta.

   Som köttgrytans dofter sprider sig över gasollågan och potatiskastrullen puttrar berättar Ernst Gullman om sin tid i tullverket. Han lämnar inom kort TV 248 och skall ägna tid och krafter åt ombyggd julle, hus hem och husbehovsfiske.

Kulltullmästare Gullman stammar från Grundsund som han besöker ett par gånger varje år. Han har varit storsjöfiskare, deltagit i nordsjöfiske och på långafisket vid Shetland. Han kom 1945 till Grebbestad för ett två månader långt vikariat. Vikariatet blev längre än vad Gullman tänkt sig och Grebbestad är platsen som han inte till något pris vill lämna. Han har varit kräsen och byggt hus med utsikt över Kilen och med uppsikt över hamnen.

   Gullman tror att han inte skall få några problem när han lämnar den aktiva tjänsten

   - Jag har båt och stuga och har alltid något att syssla med, menar han.

Grebbestads tullbåt TV 248 har fått två nya motorer och är klar för hård tjänstgöring längs bohuskusten.

Fågeljakt

Gullman, Waldner och Alfredsson är tre stabila herrar som trivs på sjön och med sina uppgifter i tullverket.

   - Vi har många kontrolluppgifter, som att övervaka fisket i svenskt och internationellt vatten. Och så här års övervakar vi fågeljakten, berättar Gullman. Men tillägger han, vi hjälper oftare folk i olika nödsituationer än kontrollerar dem. Vi är inblandade i de flesta sjöräddningsuppdragen, säger han.

   - Sjön suger konstaterar kusttullmästaren medan vi slickar tallrikarna och berömmer Alfredssons kokkonst. Vinden virvlar samtidigt in från syd och ”Sjöberg” vredskas när båten länsar hemåt.