Logga Kulturföreningen Gamla Grebbestad
Torget och Parken - minnesbilder från förr

Grebbestads Torg och Park - några 50-åriga minnesbilder

Av Eva Kihlberg

Vi vet alla att allting förändras med tiden, oavsett om vi är på samma plats länge, eller om vi kommer tillbaka efter en lång tid.


Nu har jag ett 50-60 årigt perspektiv och tänker särskilt på utvecklingen av miljön kring Torget och Parken i Grebbestad. Tidsperioden rör sig mellan 1955 och 1965, då Grebbestads centrum låg mellan Stöbergets fot, T-bryggan och kajen, Torget och Parken. Numera har samhällets centrum flyttats norrut, mot det som förr kallades för Sälta, och har dessutom bytt namn till Hamnplan.

I området mellan Pressbyrån och Nordholms Ur och Guld, fanns på mitten av 1800-talet en krasslig man som startade ett badrum för medicinska bad, insmörjningar med lera och tång från havet. Han tyckte att han blev bättre och utvidgade sin verksamhet. Tyvärr brann huset ner efter ett par år.

Rakt över Nedre Långgatan fanns det ett stort gammalt träd, pilträd, tror jag. Där fanns en ”ljugarbänk” som för det mesta var bemannad. Här satt de genuina Grebbestadsmännen och diskuterade dagens händelser i stort och smått. En del män hade rejäla portioner med lössnus under läpparna, så det blev mycket spottande.


Före mobiltelefonernas tid fanns det tre telefonkiosker i rad. Hade man tur kunde det ligga kvarglömda mynt i en liten lucka på telefonapparaten, eller tappade mynt på golvet. Då kunde man ta några steg till Hedemyrs kiosk och köpa godis.


Tillfälliga lotteristånd fanns strax intill. En tid fanns ett som var utformat som en väldigt stor röd cirkelkaffeburk. Ovanför lotteriluckan satt en skylt där det stod ”Hem för gamla”. Det såg riktigt humoristiskt ut.


Godiskiosken låg i mitten av de tre kioskerna som låg på rad. På ena sidan en glasskiosk och på den andra sidan var det en grillkiosk.


Grillkiosken var unik i sitt slag. På kortsidan mot kajen fanns en lucka som öppnades på morgonen och stängdes på kvällen. Innanför fanns det en jukebox, där man kunde lägga pengar i ett myntinkast och sedan välja skiva genom att trycka på några knappar. Här spelades popmusik hela dagarna. Det var så modernt och härligt. Så underbart att sitta på kajen intill, äta glass, lapa sol, höra måsarnas skrik tillsammans med t.ex. Beatleslåtar.


Det var ljuvliga dofter som blandades i den salta vinden som ibland förde med sig dofter av ansjoviskryddor från konservfabriken.


Vid kajen låg motorbåtar och segelbåtar förtöjda.

Med några av de större gamla motorbåtarna kunde man lösa biljett och åka med till Ragnhildskär på Otterön, paradiset på jorden, strax utanför Grebbestad. Båtarna gick efter turlista, så det var viktigt att passa tiden, för att komma med hem igen.


Parken låg norr om själva Torget. Mot slutet av 1800-talet tillhörde marken Tornhuset som ligger rakt över Nedre Långgatan. Här var det strand då och lagerplats för allt

möjligt.


Det var vanligt med olika uppträdanden på sommaren i musikpaviljongen. Det kunde vara tal, körsång, midsommarfirande. Musikgrupper, som skulle uppträda på kvällen i nöjesparken Charlottenlund, spelade gratis i paviljongen för att locka publik till kvällens uppträdande.


Så, ett litet minne till: Vid Hedemyrs speceriaffär fanns på utsidan en ytterligare modernitet. Det var en varuautomat där man bland annat kunde köpa godis och dricka, mot att lägga pengar i myntinkastet och dra i spaken till den vara man ville ha. Lika roligt som jukeboxen i grillkiosken.



Detta är några minnen från mina lyckliga somrar i min tidiga ungdom i Grebbestad.

I området mot kajen bakom kioskerna fanns en annan möjlighet till förlustelse: en dansbana. Man fick köpa dansbiljetter. För en biljett fick man dansa två danser. Sedan såg dansvakten till att alla dansparen gick av dansbanan och köpte nya biljetter.


Torget och Parken var, då som nu, ett självklart område att vara på under Badortens dag. Här hände det mycket hela dagen, musik och dans. Hit kom utländska ballongförsäljare med leksaker i kaninskinn och annat spännande. Karnevalståget syntes bra vid Torget och Parken.

Kulturföreningen Gamla Grebbestad - e-post: info@gamlagrebbestad.se - bg 5551-6454 - Swish 123 53 508 22

 

Copyright © All Rights Reserved